چگونه با تغييرات كوچك، BMI خود را بهبود بخشيد
شاخص توده بدني يا BMI (Body Mass Index) يك معيار ساده و عمومي براي ارزيابي وضعيت وزني افراد نسبت به قدشان است. اين شاخص براي تعيين ميزان چربي بدن استفاده نميشود، بلكه يك ابزار كلي براي شناسايي اينكه آيا فرد داراي وزن طبيعي، كموزن، اضافهوزن يا چاقي است، به كار ميرود. BMI از تقسيم وزن فرد (به كيلوگرم) بر مجذور قد (به متر) به دست ميآيد و نتيجه آن به صورت يك عدد ارائه ميشود كه در دستههاي مختلف قرار ميگيرد.
طبقهبنديهاي BMI
كمبود وزن (BMI < 18.5):
در صورتي كه BMI كمتر از 18.5 باشد، احتمالا از كمبود وزن رنج ميبريد و ميتواند تا حدي دليلي براي ساير مشكلات جسمي شما باشد.
وزن معمولي (18.5 ≤ BMI < 24.9):
اگر شاخص توده بدن شما در اين محدوده قرار گرفته است، به شما تبريك ميگيوييم. چرا كه اين محدوده نشان دهنده اين است كه بين قد و وزن شما تناسب وجود دارد و احتمال ابتلاي شما به مشكلات متعدد پزشكي، كمتر است.
اضافه وزن (25≤ BMI < 29.9):
اگر در اين گروه قرار ميگيريد، بهتر است به فكر ورزش كردن و استفاده از رژيم غذايي سالم باشيد. زيرا داشتن اضافه وزن ميتواند زمينه ساز مشكلات متعددي در آينده براي شما شود.
چاقي مفرط (BMI ≥ 30):
اگر با توجه به شرايط فيزيكي شما، واقعا دچار چاقي مفرط باشيد، بايد هرچه سريعتر به يك پزشك تغذيه مراجعه كنيد.
مزايا و محدوديتهاي BMI
يكي از مزاياي BMI اين است كه محاسبه آن بسيار ساده و سريع است و به راحتي ميتوان وضعيت وزني افراد را بررسي كرد. اين شاخص به ويژه در ارزيابي جمعيتها و بررسي وضعيت بهداشتي كلي جوامع بسيار مفيد است. با اين حال، BMI داراي محدوديتهايي نيز هست. اين شاخص بين چربي بدن و عضله تفاوت قائل نميشود، به همين دليل ممكن است ورزشكاران با توده عضلاني بالا در دسته اضافهوزن يا چاق قرار بگيرند، در حالي كه وضعيت سلامتي بسيار خوبي دارند.
اهميت توجه به BMI
توجه به BMI و در نظر گرفتن آن به عنوان يكي از معيارهاي ارزيابي وضعيت سلامتي ميتواند به افراد كمك كند تا بهتر به وضعيت جسماني خود پي ببرند و در صورت نياز، تغييرات لازم را در سبك زندگي خود ايجاد كنند. پزشكان و متخصصان تغذيه معمولاً از BMI به عنوان يكي از ابزارهاي اوليه براي برنامهريزي درمان و توصيههاي بهداشتي استفاده ميكنند. با اين حال، براي ارزيابي دقيقتر وضعيت سلامت فرد، بايد عوامل ديگري مانند ميزان فعاليت بدني، تغذيه، و سابقه خانوادگي نيز مورد توجه قرار گيرند.
برچسب: